Haladjunk tovább...

Annak ellenére, hogy erős kampány folyt az idei galántai vásár kulturális eseményeire szóló belépő ellen, a szóban forgó rendezvényeket a legsikeresebbek közé sorolhatjuk. Értékeljük azt, hogy a polgármester ellenállt azon „agymosásnak”, hogy „nem lesz ott senki”. Örülünk, hogy Önök közül sokan megértették azt, hogy hozzájárulhattak egy jó dologhoz, még ha nem is volt problémamentes. A bátor, új dolgok új tapasztalatokat hoznak, jókat is, és olyanokat is, melyeket a jövőben már az előkészületeknél eliminálnunk kell.

Egy többnyelvű, gyönyörű kiadvánnyal vártuk Önöket a standunknál. Több kastélyos bögrénk is volt, valamint mutatóba trikók, melyek a jövőben majd a rendelkezésükre állnak. Képes prezentációval a kastélyról szép, és kevésbé szép képeket mutatunk be. Sajnos a beltér olyan, ahogyan azt az előző évszázadból a szerelők ránk hagyták. Három napon át Önök megtiszteltek bennünket az érdeklődésükkel. A támogatásáról személyesen biztosított minket Tibor Mikuš, Nagyszombat Megye Önkormányzatának elnöke is. Sőt, több vállalkozó is érdeklődött a terveink felől.

Különösen értékelendő, hogy a Samsung a városnak járó idei hozzájárulását célirányosan a galántai neogótikus kastély javítására, valamint nemes célokra a Templomosoknak /Templár/ ajándékozta. Természetesen közben nem feledkezhetünk meg a város polgármesterének tevékenységeiről sem. Köszönjük.

Ezek viszont a tevékenységünk kellemesebb aspektusai voltak. Közben egy sor tárgyaláson vettünk részt a város polgármesterénél, ezt követően tárgyaltunk Mgr. Rastislav Petrovičcsal, a Nagyszombat Megye Emlékművédelmi Hivatalának munkatársával is. A tárgyalások lényege a céljaink irányba helyezése, a prioritások és a fokozatos lépések meghatározása volt. Egyúttal tisztázni kellett néhány ellentmondást. Tudatosítanunk kell, hogy a kastély objektuma nyilvántartott nemzeti kulturális emlékmű, és szigorú, törvény által meghatározott eljárások alá tartozik, melyeket nem lehet megkerülni. Sajnos, ezeket a lépéseket csak azután indíthattuk el, amikor a városi képviselőtestület jóváhagyta a város és a polgári társulásunk közti együttműködési keretszerződést. Télen már szeretnénk néhány dolgot megvalósítani. Tervben van az ablakok egységes zsaluzata, a felesleges, nem működő villanykábelek, telefonkábelek, konzolok eltávolítása, és hasonló dolgok. Ezekre az apróságokra vonatkozóan is írásos beleegyezésre van szükségünk az emlékművédelemtől, akik meghatározzák, hogy mit és hogyan csináljunk a szakfelügyeletük alatt. Ezt a dolgot tényként fogadjuk el, és az ügy érdekében teljes mértékben tiszteletben tartjuk majd a hozzászólásaikat. Más alternatíva csak komplikálhatná az egészet. Fontos számunkra, hogy ezt mindannyian tiszteletben tartsuk. A javaslatot írásban beterjesztettük a polgármesterhez, hogy utasításokkal ellátott jóváhagyó véleményezésre kérje fel a Nagyszombat Megyei Emlékművédelmi Hivatalt.

Már megvannak a javaslataink az első konkrét lépésekhez, melyeket akkor tesszük közzé, amikor sikeresen zárul a jóváhagyási folyamat. Nem feledkezünk meg arról sem, hogy célszerűen lesznek felhasználva azon pénzeszközök, amit a város a belépődíjból - a galántai vásár bevételeként szerzett. Sajnos, még vannak olyanok, akik ahelyett, hogy segítenének nekünk, akadályoznak, és nehezítik a polgármester munkáját, és a mi munkánkat is. Reméljük, hogy ők is megértik az őszinte igyekezetünket.

Végezetül örömmel szögezhetem le, hogy az internetes oldalunknak külföldön is visszhangja van. Ebben a stádiumban minden ajánlatot nyilvántartásba veszünk, és eljön az a pillanat is, amikor majd kényelmesen kihasználhatjuk. Mindenkivel fenntartjuk a kapcsolatot.

Köszönjük, hogy támogatnak bennünket, és várjuk az első közös találkozást Önökkel a neogótikus kastély megmentésénél.


Posted on 19. június 2014