A történelmi kaput Pozsonyban javítják.

Csaknem egy éve intenzíven dolgoznak a történelmi kapu megmentésén, amely egyedülállóságával Szlovákia unikuma lesz. A pozsonyi Novota-art cégnek köszönhetően a kapu új-eredeti formát ölt.

2014.05.13-án elmentünk Pozsonyba, hogy ellenőrizzük a munkák menetét. A kis küldöttségünkből nem hiányzott sem Petrovič úr, a kerületi emlékvédelmi hivatal munkatársa, sem pedig Aštary úr, Galánta Város Főépítésze. A polgári társulásunk tagjaival együtt ámulattal figyeltünk a munkálatokat ezen a csodálatos kapunk. Amikor januárban a lelkes emberek egy csoportjával kivittük a kaput a kastély épületéből, kicsit féltem attól, hogy hogyan is végződik az egész, de ma már bátran kijelenthetem, hogy a kapu, amit a széleskörű közönségnek júniusban fedünk fel, 1. sz. különlegesség lesz, és nem csak Galántán. A szépsége napról napra egyre jobban megmutatkozik, mondta Novota úr /a kapu restaurátora/, kinek személyében egy a történelemért lelkes, csodálatos embert ismertünk meg. Elbeszélése szerint a kapu Szlovákia egyetlen restaurált neogótikus kapuja lesz. 

A kapu javítása nem kis pénzeszközöket igényel, és ezért nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki támogatja ezt a projektet pénzbeli hozzájárulással is. Az éves gyűjtés, amely 2014.05.19-én ér véget, szintén erre a célra lesz felhasználva. Azok, akik az adójuk 2 százalékát adományozták, szintén jó érzéssel bírhatnak, hiszen ezeket a pénzeszközöket is a kapu megmentésére használjuk fel. Azt, hogy mennyit gyűjtöttünk össze együttvéve, első esetben hétfőn, 2014.05.19-án tudjuk meg, a 2 százalékos adóval kapcsolatos támogatás esetében pedig június végén.

KÖSZÖNJÜK MINDENKINEK, Önök nélkül ez biztos nem sikerült volna.

Amennyiben még szeretnék támogatni ezt a célt, a lehetőség továbbra is fennáll, mégpedig banki utalással a Sberbank Galanta 4210284900/3100 sz. számlára.

 Ahogyan azt már említettem, a kapu ünnepélyes leleplezését 2014. június 19-re (csütörtök) tervezzük. A munkák menetéről továbbra is tájékoztatni fogjuk Önöket. 

Tisztelettel: Takáč Zsolt


Posted on 19. június 2014