A neogótikus kapu 153 év után újra a helyére került.

Végtelenül örülünk, hogy 2013-ban Galánta város polgárai pénzgyűjtésének, valamint a pozsonyi NOVOTA-ART társaságnak köszönhetően ismét fel lett újítva a gyönyörű romantikus kapu. Az északi tornyon lévő történelmi felirat javítása mellett vitathatatlanul ez a tevékenységünk legnagyobb sikere.

A kaput 1861-ben gróf Esterházy József készíttette, aki 1799-ben, Budapesten született. Barthodeiszky Rozáliával kötött házasságkötése után azonnal Galántára költözött, és az akkori barokk-kastély hatalmas és nagyon költséges, neogótikusra való átépítésébe kezdett. Építésze Weber Antal volt /Rotenturm, Ausztria/. Esterházy Józsefnek három gyermeke volt, sajnos két lánya, Mária és Gizella egymás után meghaltak járványban, úgyszintén fia Géza is elhunyt a nem betöltött 36. életévében, utódok nélkül. A kegyetlen sors által sújtva József 1879. január 1-én hunyt el, és ugyanabban az évben, december 4-én, felesége Rozália is. Egymás mellett vannak eltemetve a galántai temetőben, a kápolna kriptájában, amely manapság, a restaurálást követően szépen néz ki. Az akkori emberek elmondása szerint nagyon jóakaratú és kedves emberek voltak.

 Kár, hogy nem teljesült azon vágyuk, hogy a galántai kastély ismét az Esterházyak egyetlen lakóhelyévé váljon, és a sok unokától legyen hangos. A kastély egészen 1920-ig elhagyatott volt, amikor Esterházy László Pál a birtokot a neogótikus kastéllyal együtt eladta a Csehszlovák Köztársaságnak. 

Éppen ezért engedjék meg, hogy mindazoknak, akik pénzzel, idejükkel, művészetükkel és a szívükkel ehhez hozzájárultak, ezt megköszönjük. Hatalmas köszönet illeti őket.

Posted on 06. július 2014